Chakra mandala’s

Chakra’s zijn ronddraaiende energiepunten die zich bevinden op knooppunten in ons lichaam. Er zijn vele chakra’s, maar zeven steken in belang boven alle andere chakra’s uit. Deze zeven zijn :

De basis chakra. Deze bevindt zich ongeveer bij je stuitje. De kleur van dit chakra is rood met groen als ondersteunende kleur. Het basis chakra staat in het teken van aarde. Het eerste chakra is getekend in een vierdeling. Je komt in je tekening dus viermaal hetzelfde tegen. Vier is onder andere het getal van de aarde, van de vier windstreken, de vier seizoenen en de vier elementen.

De miltchakra. Deze bevindt zich net onder de navel. De kleur van dit chakra is oranje, met helder blauw als aanvullende kleur. Dit chakra staat in het teken van het element water. Het tweede chakra is getekend in een zesdeling. Het trilt dus iets sneller dan het basischakra. Zes is het getal van harmonie, evenwicht en schoonheid.

De zonnevlechtchakra. Deze bevindt zich rond je zonnevlecht. De kleur van dit chakra is geel dat je complementeert met lila. Het derde chakra ligt net onder het borstbeen in de maag. Vuur is het element dat bij het zonnevlechtchakra hoort en is verbonden met de schitterende gouden gloed van zijn kleur. Het derde chakra is getekend in een tiendeling. Tien is het getal van de grote cyclus, van leiderschap en grote kracht.

De hartchakra. Deze bevindt zich ter hoogte van je hart. De kleur die bij dit chakra hoort is groen met rozerood als complementaire kleur. Dit chakra staat in het teken van element lucht en het symbool liefde. Het vierde chakra is getekend in een twaalfdeling. Twaalf is het onder andere het getal van de maanden in een jaar

De keelchakra. Het vijfde chakra ligt in de keel- en nekregio.. De kleur van dit chakra is stralen blauw met oranje als complementaire kleur. Dit chakra staat in het teken van ruimte, van ether. Dit chakra is getekend in een zestiendeling. Zestien is onder andere het getal van perfectionisme en precisie.

De derde oog-chakra. Deze bevindt zich tussen de wenkbrauwen. De kleur van dit chakra is indigo blauw met licht geel – goudgeel als complementaire kleuren. Het zesde chakra heerst over de intuïtie en wijsheid. Het zesde chakra wordt getekend in een tweedeling. Eigenlijk trilt het op de frequentie van het getal 96 maar wordt symbolisch teruggebracht tot het getal twee. Het getal twee, is het getal van polariteit, tegenstellingen en dualiteit.

De kruinchakra. Deze bevindt zich boven de kruin. De kleur van dit chakra is paars met licht geel of wit als complementaire kleur. Kruin betekent kroon en dit chakra bevindt zich niet alleen bij onze kruin, maar bekroont ook de zes andere chakra’s. Dit chakra is getekend in een vierentwintigdeling. Dit staat symbool voor de duizendvoudige lotusbloem, de hoogste trilling en de hoogste Zijnstoestand.

Samen geven de chakra’s van onder naar boven de kleuren van de regenboog. De Indiaanse literatuur stelt de chakra’s voor als lotusbloemen met ieder een bepaald aantal bloembladeren. Ook kent men vanouds de chakra’s een mantraklank toe.

Chakra’s zijn op vele manieren te verbinden met ons dagelijkse leven, want de hierboven genoemde opsomming is allesbehalve volledig.

Chakra mandala tekenen

Tijdens deze cursus worden de chakra’s op volgorde getekend. Bij iedere workshop hoort een pdf met informatie over het betreffende chakra wat gebruikt kan worden bij het kleuren van de tekening. Daarnaast is het mogelijk om symbolen die bij de betreffende chakra horen in de tekening een plaats te geven.

De kosten voor de cursus zijn EUR 125,– per persoon. Dit is voor zeven workshops van ieder 2 uur inclusief informatie over de chakra en gebruik materialen.

(foto’s geplaatst met toestemming van de cursisten)