Mandala

Het woord “mandala” is afkomstig uit het Sanskriet, de taal die aan de meeste Indo-Germaanse talen ten grondslag ligt, en betekent magische cirkel.

De mandala of cirkel is in vele tradities een heilig symbool van oneindigheid. De boeddhisten kennen de cirkel of het wiel als symbool voor geboorte, leven, dood en wedergeboorte. In India is de cirkel het symbool van oneindigheid, zonder begin en zonder einde. Bij het christendom vinden we voorbeelden van mandala’s als roosvensters in kerken en kathedralen. In de natuur komen veel mandalapatronen voor in onder andere bloemen, vruchten, schelpen en mineralen.

Mandala tekenen

Bij het tekenen van een mandala ga je uit van een cirkel. Je kunt hierbij denken aan een onderwerp met een ronde vorm of aan het tekenen van het onderwerp in een getekende cirkel. Of een combinatie van deze twee mogelijkheden.

Het begin van mandalatekenen is dan ook meestal het opzetten van een cirkel. Deze cirkel bakent je ruimte af. Ze sluit de buitenwereld af. Hierdoor kun je al je aandacht richten op het binnenste van de afgeschermde ruimte. Tijdens het tekenen kun je de cirkel te allen tijde doorbreken of zelfs geheel of gedeeltelijk verwijderen.

Mijn workshops

Mijn workshops bied ik vaak aan in een serie van enkele weken van een bepaalde mandala. Iedere workshop wordt een nieuwe tekening opgezet (30 x 30 cm of op verzoek 50 x 50 cm) en een begin gemaakt met het kleuren van de mandala naar eigen inzicht, waarna je hem thuis af kunt maken.

De mandala vormen die ik aanbied zijn :

  • Chakra mandala’s. Chakra’s zijn ronddraaiende energiepunten die zich bevinden op knooppunten in ons lichaam. De 7 belangrijkste chakra’s hebben ieder een eigen kleur en getal. Dit vormt het uitgangspunt voor het tekenen van de mandala’s. Lees meer…
  • Roosvensters. Veel kerken en kathedralen hebben prachtige roosvensters. De basis van deze vensters vormt het uitgangspunt van de mandala. Je kunt er zelf voor kiezen of je jouw tekening gaat inkleuren volgens het origineel of dat je jouw eigen fantasie gebruikt. Lees meer…
  • Boeddha mandala’s. In deze mandala’s tekenen we een Boeddha met de voor die ene Boeddha bekende symboliek. Lees meer…
  • Oosterse mandala’s. Deze mandala’s hebben vaak een geometrisch patroon. Misschien ken je ze wel van tegels die je op vakantie in Arabische landen hebt gezien. Lees meer…
  • Graancirkel mandala’s. Geïnspireerd door de foto’s die ik op internet zie, maak ik mandala’s van graancirkels die ik graag deel. Lees meer…
  • Keltische symbolen. Tijdens mijn vakanties in Bretagne ben ik gefascineerd geraakt door de Keltische en Bretonse symbolen, die veelal in een mandalavorm worden getekend. Vooral de (ingewikkelde) knopen spreken me aan. Lees meer…
  • Overige mandala’s. Door om me heen te kijken blijf ik mezelf inspireren en die inspiratie geef ik graag door. In de natuur, de architectuur, reclames en op televisie. Overal zie ik mandala’s. Lees meer…

In mijn cursussen en workshops bied ik het mandalatekenen met kleurpotlood aan. Voor mij is het werken met kleurpotlood een ontspannen en heel betrokken manier van bezig zijn.

Een workshop mandala tekenen kost 18 euro voor 2 uur (betalen kan tijdens de workshop contant of vooraf via de bank). Voor 90 euro kun je een strippenkaart kopen voor 6 workshops (geldig tot maximaal 1 jaar na aankoop). De cursus chakra mandala tekenen kost 175 euro per persoon. Voor een online workshop betaal je 15 euro per workshop.

De kosten zijn inclusief gebruik materialen en koffie/thee (niet online). Een uitleg van de opbouw van de tekening ontvang je achteraf via de mail als pdf.

Tijdens de workshop kun je eventueel gebruik maken van Lyra kleurpotloden. Heb je zelf kleurpotloden, neem deze dan mee.